Prijs & Presentatie, dé 2 essentiële onderdelen van een succesvolle verkoop

Sommige woningverkopers beginnen vol vertrouwen met een té hoge vraagprijs. De afgelopen jaren kwamen woningverkopers hier misschien nog mee weg, maar de tijd is aan het veranderen…

De huizenprijzen zijn in het eerste kwartaal van 2019 gedaald. Dit is voor het eerst in drie jaar tijd. Het lijkt erop dat het omslagpunt van (soms bizar hoge) oplopende huizenprijzen bereikt is. Daarnaast is ook de verkooptijd van woningen weer toegenomen, van gemiddeld 38 naar 45 dagen.

Woningkopers zijn op het punt gekomen dat ze zeggen: “in die gekte ga ik niet meer mee”. Dat is een gezonde ontwikkeling. Vooral voor oudere huizen die nog verduurzaamd en verbouwd moeten worden, zijn mensen niet langer bereid de hoofdprijs te betalen.

Ook in Amsterdam daalden de huizenprijzen in de eerste drie maanden van 2019 ten opzichte van de laatste maanden van vorig jaar. Betaalde je toen nog gemiddeld € 454.000 euro, nu is dat € 434.000 euro. Het record in de hoofdstad is een gemiddelde huizenprijs van € 475.000, begin vorige zomer.

De woningmarkt is voortdurend in beweging. Het lijkt erop dat we nu weer in een meer realistisch tijdperk terechtkomen…

Wanneer je te hoog gaat zitten met je vraagprijs, dan prijs je jezelf uit de markt. De kans is groot dat er (meerdere) prijsverlagingen zullen volgen waardoor je uiteindelijk je huis ver onder de prijs verkoopt dan de vraagprijs waarmee je ooit gestart bent.

En hoe pijnlijk is het als je uiteindelijk op een veel lager bedrag uitkomt dan waar je ooit rekening mee hebt gehouden? Misschien is het huis waar je van droomt opeens niet meer zomaar bereikbaar voor je… Zonde!

Meteen vanaf dag één een realistische vraagprijs hanteren is dan ook ongelooflijk belangrijk. Ik help je niet met het bepalen van die vraagprijs, dat is niet mijn taak en al zeker niet mijn expertise. Daarvoor verwijs ik je graag door naar een goede makelaar/taxateur, die kan jou hier het beste over adviseren.

Maar minstens zo belangrijk als een realistische vraagprijs is een goede presentatie. En die twee onderdelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom adviseer ik je, als specialist in woningpresentatie, om absoluut een realistische vraagprijs te hanteren!

Je kan namelijk je huis nog zo aantrekkelijk presenteren maar als je ver boven de waarde gaat zitten dan wordt het een lastige verkoop. Anderzijds, wanneer je vraagprijs realistisch is, maar je presentatie niet goed op orde, ook dan zal je merken dat de verkoop alles behalve soepel verloopt.

Deze 2 essentiële onderdelen voor een succesvolle verkoop moeten met elkaar in balans zijn. En het mooie is…. als de presentatie van je huis goed op orde is, kan je je prijs daar op aanpassen. 

Bron cijfers: NVM

 

Tekst Marleen van Leest 
Foto portfolio Je Huis Verkopen Doe Je Zo
Fotografie Zibber